Data Expedition workshop i Helsingør

2014-05-17 16.51.44

Sidste weekend afholdt Open Knowledge Danmark en såkaldt “Data Expedition”-workshop til new media festivalen CLICK i Helsingør. Vi havde i forbindelse med festivalens temaramme (overvågning og privatliv) valgt at fokusere på personlige data, og idéen med den eventyrprægede titel var at dykke ned i det dataspor som vi allesammens efterlader online.

Data Ekspeditions-formatet er inspireret af Open Knowledge’s internationale School of Data projekt, som har til formål at lære almindelige borgere at dykke ned i data og finde historier og konkret viden – ved at analysere, visualisere og forstå data. Normalt ville dette betyde et udgangspunkt i mere kvantitative data end personlige data, men grundidéen med at tage på ekspedition i en datamængde passede fint til dagens formål.

2014-05-17 16.50.44

En mindre dedikeret gruppe af danske og internationale deltagere deltog, og vi fik hentet datadumps fra sider såsom Facebook, LinkedIn og Google (herunder søgehistorik og det gps-baserede location history, der via mobiltelefonen opsamler alle vores daglige bevægelser) og brugte disse til at prøve at skabe en personkarakteristik på én af deltagerne som velvilligt stillede op som frivillig dataleverandør.

2014-05-17 16.50.29

Idéen var således at se hvilke oplysninger det var muligt at sammenstykke fra det store bjerg af personlige data, og på den måde måske ligefrem udlede konklusioner som er afledte og dermed går ud over de informationer som vi selv eksplicit har lagt på nettet om os selv. En øvelse som nettets store virksomheder bruger mange resourcer på i forsøget på at vide så meget som muligt om deres brugere.

2014-05-17 16.51.12

Blandt mange interessante konklusioner fandt vi frem til, at selvom man kan finde mange informationer om os alle online, så er det stadigvæk svært at sammenholde disse data. Det betyder dog ikke at man ikke med snilde og intuition kan bruge de mange data til at tegne en meget personlig profil af enhver person, og det viser netop hvad de mange data kan bruges til hvis de falder i de forkerte hænder. Et faktum som ledte diskussionen hen på begreber som identitetstyveri og andre lignende data-drevne udfordringer, som satte en tyk streg under vigtigheden af at passe godt på personlige data.

Alt i alt en spændende og sjov dag, hvor vi endnu engang blev mindet om hvor stor en del af vores dagligdag der reflekteres i vores online tilstedeværelse, samt hvor stor en forretning der ligger bag.

One thought on “Data Expedition workshop i Helsingør”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.