Kæmpe Open Knowledge festival i Berlin – med stort nordisk community-møde

 

14736538812_bdbe0780e5_kFoto: Gregor Fischer (gfischer-photography.com), CC-BY

I forrige uge, 15.-17. juli 2014, var repræsentanter for Open Knowledge Danmark i Berlin for at deltage i den store OKFestival side om side med mere end 1.000 andre deltagere fra mere end 60 lande verden over.

Temaet var “Open Minds to Open Action” og foregik rent praktisk i over 70 såkaldte sessions bygget op som workshops, debatter og foredrag – crowdsourced fra mere end 300 forslag og idéer indsendt af det globale open knowledge community bestående af fagfolk, aktivister og entusiaster fra alle 4 verdenshjørner. Samtidig var der også plads til masser af netværksdannelse og sociale stunder i det 2,5 dag lange program i det atypiske konferencecenter Kulturbrauerei; et tidligere bryggeri i hjertet af bydelen Prenzlauer Berg.

14550152220_874c0cb151_kFoto: Gregor Fischer (gfischer-photography.com), CC-BY

Programmet var særdeles bredt og favnede områder sådan open government, open science, open education, open culture, open design og meget, meget andet. Selv en workshop med gadekunstnere fra Kenya var på dagsordenen, hvor man som deltager kunne lære om street art som politisk værktøj for frihedsaktivister.

I den mere konventionelle ende af spektret kunne man også opleve keynote-oplæg fra nogle af den digitales sfæres sværvægtere i form af selveste EU-vicekommisær Neelie Kroes (én af hendes sjældne konference-optrædender), Patrick Alley fra Global Witness, Beatriz Busaniche fra bl.a. Wikimedia Argentina og Eric Hysen der er Head of Politics & Elections hos Google. Specielt sidstnævnte var genstand for en del diskussioner, idet Google putter store resourcer i at skabe infrastruktur for åbne data, men samtidig som privat virksomhed (og iøvrigt medsponsor af festivalen) jo også har en mere kommerciel interesse der står i kontrast til motiverne hos en stor af Open Knowledge’s globale community, der i langt højere grad ser åben viden som et værktøj for mere politisk transparens, økonomisk lighed og frem for alt bedre og mere retfærdig fordeling af menneskehedens vidensbank. Netop den begejstrede, men samtidig pragmatiske og kritiske vinkel er siden blevet fremhævet i store medier som værende ét af de stærkeste træk ved festivalen.

14736852725_57ad90df6b_kFoto: Gregor Fischer (gfischer-photography.com), CC-BY

14734453564_20f456e9d6_kFoto: Gregor Fischer (gfischer-photography.com), CC-BY

Blandt festivalens deltagere var en ganske stor delegation fra de nordiske lande, og vi havde i forvejen aftalt (og offentligt annonceret) et såkaldt meetup
OKF_LOGO_WITHSTRAP_RGB
– altså et uformelt møde hvor alle nysgerrige kunne møde op og deltage – under titlen “OKFN Nordic Meetup: For friendly vikings and everyone else”.
Dette havde vi fastlagt til den nærliggende café St. Oberholz, men måtte snart sande at pladsen var alt for trang! Mere end 25 deltagere fra Sverige, Finland, Norge og Danmark mødte op, og eventet blev hurtigt flyttet til en nærliggende volkspark, hvor solen, græs og afslappede Berlinere dannede en ualmindeligt hyggelig ramme om det egentlig ret historiske møde for open knowledge fællesskabet i Norden. Eneste land som uheldigvis var forhindret i at deltage var Island, som ellers også er en aktiv del af den nordiske sandwich når der skal diskuteres åben viden online.

2014-07-16 19.56.50Foto: Christian Villum, CC-BY-SA

Henover 2 timer blev alle introduceret og der blev snakket om fælles prioriteter, fælles projekter, samarbejdsværktøjer og generelt hygget, som vi jo har for vane under de nordlige himmelstrøg. Specielt når solen skinner og der kan hentes en kold øl ved nærmeste spätkauf. Miska Knapek fra Open Knowledge Finland, som iøvrigt var hovedinitiativtager til mødet, tog nogle fine noter, som kan findes her.

De gode takter fra det nordiske møde vil blive fulgt op i de månedlige online møder (via Google Hangout og Skype) som grupperne i fællesskab afholder. Disse møder er åbne for alle, og det tilskyndes alle nysgerrige læsere af denne blog at deltage hvis man gerne vil høre mere. Næste møde er 6. august kl. 12.00 middag – for at deltage skal man blot skrive lidt på listen her.

Hvis du vil læse mere om festivalen kan du besøge hjemmesiden, hvor specielt bloggen bugner af idéer, projekter og perspektiver med udgangspunkt i programmet. Du kan også se oversigten over online pads fra alle festivalens sessions (med noter fra hver session) – og denne Storify giver et godt overblik over meget af det der foregik undervejs. Hvis du er til den mere visuelle vinkel, så tjek det officielle fotogalleri på Flickr.

 

 

One thought on “Kæmpe Open Knowledge festival i Berlin – med stort nordisk community-møde”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.