Open Data Index bidrager til øget åben-data indsats i Danmark

Skærmbillede 2015-01-09 kl. 14.02.08

Det folkedrevne projekt Global Open Data Index, som blev sat sammen og udgivet i december 2014, med bl.a. Open Knowledge Danmarks hjælp, nævnes som referencepunkt i den officielle udmelding fra Digitaliseringsstyrelsen i denne uge, der dels annoncerede udvidelse af perioden for Danmarks igangværende engagement i Open Government Partnership, og endvidere at det ene af to hovedpunkter i den kommende danske indsats vil være en øgelse af indsatsen på området for åbne data.

I annonceringen skrives blandt andet:

Det nye initiativ om offentlige data har derfor til formål at åbne helt op i overensstemmelse med Open Data Index’ kriterier for data om offentlige udgifter og andre centrale offentlige datasæt. Som opfølgning på ændringen af den danske PSI-lov om offentlige data vil standardlicensen for åbne offentlige data desuden blive opdateret, og der udarbejdes vejledninger til civilsamfundet og andre private aktører om mulighederne for at genanvende offentlige data samt til offentlige myndigheder om åbning af data.

Hos Open Knowledge Danmark hilser vi naturligvis denne plan velkommen, både for så vidt angår det forlængede samarbejde med Open Government Partnership (hvilket vi tidligere har blogget om, se bl.a. her), men i allerhøjeste grad også på åbne-data fronten.

For sidstnævnte vil vi dog samtidig kraftigt tilråde, at der i forbindelse med opdatering af datalicensen (fra den nuværende hjemmelavede/skræddersyede licens) vælges en international standardlicens: Helt specifikt én af de licenser som lever op til Open Definition‘s definition af helt åbne licenser, eksempelvis ODC-BY eller ODbL-licenserne, hvilket i stadig stigende grad er ved at blive den internationale standard. Dette ville sikre endnu nemmere samkøring af danske og internationale data, og dermed gøre det nemmere at leve op til formålet for tiltaget, nemlig at dataene bedst muligt kan genanvendes af borgere, virksomheder og andre regeringer.

Læs hele annonceringen fra Digitaliseringsstyrelsen her:

http://www.digst.dk/Servicemenu/Nyheder/Nyhedsarkiv/Digitaliseringsstyrelsen/2015/OGP-handlingsplan-udvides

Der er iøvrigt en forkortet engelsk udgave her:

http://www.telecompaper.com/news/danish-govt-plans-to-make-more-public-data-available–1058311

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.